Sayfalar

14 Kasım 2016 Pazartesi

Çocuklarda Teknoloji Bağımlılığı

Ailelerin en çok şikayet ettiği konulardan biridir teknolojik alet kullanımı.

Yaşadığımız Çağ nedeniyle teknolojik aletler hayatımızda oldukça geniş bir yer kaplıyor. Zamanında sadece bilgisayar kullanarak yapabileceğimiz işleri çok kısa sürede tablet veya akıllı telefonlardan gerçekleştirmek gerçekten günlük hayatımız için de büyük kolaylıklar sağlıyor. Ancak çocuklarımızın bulunduğu ortamlarda sürekli telefon ve diğer akıllı cihazlar ile etkileşim halinde olmak onlara hiç aklınıza gelmeyecek bir zarar veriyor teknoloji bağımlılığı.

Evet diğer yazılarımda da belirttiğim gibi Çocuklar 1 yaşından itibaren yaptıklarınızı ve söyledikleriniz taklit etmeye başlar aslına bakarsanız bir çok çocuk belki de çok uzun süreler ebeveynlerini taklit etmeyi sürdürür.

Bu nedenle davranışlarımıza özen göstermek oldukça önemlidir. Çocuklarda teknoloji bağımlılığı tam olarak da bu nedenle oluşur aslında. Evde sürekli telefonla uğraşan ebeveynler görmek çocuğa telefon ve tablet gibi aletlere yönelmekten başka çare bırakmıyor elbette.

Yani aslına bakarsanız çocuklarınızın telefon ve tablete olan ilgisinden Şikayet etmeden önce çocuğunuz ile aynı ortamdayken telefon ve tablet kullanma sürenizi en aza indirebilirsiniz. Evet peki ya geç kaldıysanız çocuğunuz artık bir teknoloji bağımlısı ise basit uygulamalar ve kurallar ile onun telefon kullanımını sınırlandırabilrsiniz.

*Çocuğunuz telefonu almak için mutlaka ağlama kozunu kullanacaktır bu duruma dayanmalı ve ona istediği şeyi vermemelisiniz. Çünkü bir kere başarılı olursa her seferinde aynı kozu kullanacaktır.

*Çocuğunuza telefonun sadece ihtiyaç için kullanılacağını öğretmek için telefonu elinizden geldiğince kısa süreli kullanmaya özen göstermelisiniz.

*Çocuğunuzla vakit geçirirken telefonla ilgilenmemelisiniz.

*Eğer çocuğunuz için gerekli bir eğitici video izleyeceksiniz bunu birlikte yapmanızı ve süresini uzun tutmamanızı öneririm.

*Çocuğunuzun telefon veya tablet dışında aktivitelerde bulunmasını sağlayın ve bu aktivitelerde ona eşlik edin.

* Telefon veya tablet kullanımını tamamen çocuğunuzun hayatından çıkarmak çözüm olmayabilir. Bunun için belli sürelerde çocuğunuzun akıllı cihazları kullanmasına izin verebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder