Sayfalar

23 Ağustos 2016 Salı

Çocuğunuzu Dinlemeyi Öğrenin!

Çocuğunuz bir gün içerisinde bir çok kez ağlıyor, mızmızlanıyor, eşyaları yerlere saçıyor, oyuncaklarını atıyor ve çevresindeki insanlara ya da eşyalara zarar verebiliyor. Eğer bu saydıklarım size tanıdık geliyorsa bu durum acil müdahale gerektirir. Yanlış anlamayın çocuğunuz için değil bu müdahale sizin için. Çünkü büyük ihtimalle onu dinlemiyor, söylemeye çalıştığı şeyleri anlamıyor ve yaramazlık yaptığında sabırlı davranmıyorsunuz.

Yıllardır süregelen bir durum var aslında hayatımızda; çocuklarımıza hep bizi dinlemelerini ve söylediklerimizi yapmaları gerektiğini öğretiriz. Bir söz var bilirsiniz, "kendinize yapılmasını istemediğiniz şeyleri asla başkasına yapmayın". Siz bebeğinize nasıl davranırsanız o da size aynı şekilde karşılık verecektir. Çocuk büyütürken sabır en önemli unsurlardan biridir ve nihayetinde öğrenebilen bir şeydir. Çocuğunuz yanınıza geldiğinde başka şeylerle ilgileniyorsanız ve bu sıkça oluyorsa zamanla bu durum çocuğunuzda agresifliğe ve inatlaşmaya neden olacaktır. Onunla geçireceğiniz kaliteli zamanlar yerine televizyon izliyor, bilgisayarla uğraşıyor ya da telefonla ilgileniyor olabilirsiniz bunları yaparken çocuğunuz ile empati kurmanızı öneririm dışardan nasıl görünüyorsunuz acaba!

Bir çoğumuz ev hanımı olduğumuz için ev işlerini de yapmak zorundayız elbette. Bu zamanlarda da bebeğiniz size aynı tepkileri gösterebilir onunla oynamanızı, onunla ilgilenmenizi isteyebilir. Bu durumda ev işlerini oyuna dönüştürmenizi tavsiye ederim. Zira çok faydasını görüyorum. Onun için tehlikeli olmayan işlerinizde çocuğunuzdan yardım isteyebilirsiniz. Çamaşır asarken ondan mandal vermesini isteyebilirsiniz, yemek zamanı masayı hazırlamak için onunla ortak bir çalışma yürütebilirsiniz, Örneğin; "sen kaşıkları götür ben tabakları getireceğim." Zaten çocuklar özellikle yürümeye başladıktan sonra ev işleri yapmaya heveslidir bunun için bu tarz oyunları kurmanız çok kolay olacaktır.

Çocuğunuzun eline bir oyuncak verip onunla saatlerce oynamasını beklemeyin. Çünkü çocukların öğrenme algıları bu dönemde fazlasıyla açık olduğundan hem sıkılırlar ve başka oyuncakla oynamak isterler. Oyun oynarken çocuğunuzun hemen arkasında olun ve o isteğinde ona katılabileceğiniz algısını yaratın. Siz yanında olduğunda daha mutlu hissedecektir. Özellikle tek çocuk sahibi iseniz bu durumlarla çok sık karşılaşacak ve bazen bunlarla başetmekte zorlanacaksınız elbette ancak pes etmeyin.

Tabi her çocuk aynı değildir. Çocuğunuzu dinleyin derken birazda bundan bahsediyorum aslında, annesi olarak onun dilinden en iyi anlayan kişi sizsiniz. Ne istediğini, neye ihtiyaç duyduğunu en iyi siz bilirsiniz. Çocuğunuzun davranışlarını gözlemleyerek onunla nasıl iletişim kurabileceğinizi daha iyi anlayabilir ve daha huzurlu günler geçirebilirsiniz.

Unutmayın çocuklar ne görürse onu yapar!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder