Sayfalar

20 Eylül 2016 Salı

2 Yaş Sendromu (Erenliğe İlk Geçiş)

Her çocuğun yaşayacağı bu dönemde bağırma, ağlama, inatçılık, olumsuz davranışlar baş gösterir. Bu genellikle 18 ila 36 ay arasındaki dönemi kapsamaktadır.

Çocukların etrafa ilgilerinin yoğunlaştığı ve daha fazla sosyalleşmeye başladıkları bu dönem hem fiziksel hemde zihinsel gelişimleri açısından oldukça önemlidir. Bu dönemde çocuklar kendilerinden beklenmeyen ve sınırlarınızı zorlayan davranışlar sergileyebilir. Çok sakin ve sessiz bir bebeklik geçiren çocuklar bile bu dönemde olumsuz davranışlar gösterebilirler. Birçok uzmana göre bunun nedeni çocuğun bir şeyler yapabildiğini ispatlama çabası.

Oldukça zor geçecek olan bu dönemde ebeveynlerin sabırlı ve anlayışları yaklaşımları çok çok önemli. Bu sayede bu dönemi oldukça kolay atlatabilirsiniz.

Bu dönemde çocuğunuzu tanımanız oldukça önemli.

- Artık kolaylıkla yürüyor ve kendi ayakları üzerinde güvenle durabilirler.
- Yemeklerini daha rahat ve dökmeden yiyebilirler.
- Çocuklar 3 yaşından önce paylaşmayı öğrenemezler bu nedenle bu dönemde tüm oyuncak ve eşyaların kendilerine ait olduğunu düşünürler.
- Resimli kitaplar ilgisini çeker ve az kelimeli cümleler kurabilirler.
- Becerilerini geliştirdiği bu dönemde çocuğun gelişimine destek vermek için farklı etkinlikler yaptırabilirsiniz.
- Dışarı çıkmak isteğinde ya da arkadaşlarından ayrılması gerektiği durumlarda sizinle inatlaşabilir.


Bu dönemde genellikle başını duvara vurma, ağlama, bağırma, eşyaları fırlatma, iştahının kesilmesi gibi durumlarla karşılaşabilirsiniz.

Ebeveynler bu dönemde çocuklarıyla inatlaşmamalı, örneğin çocuğunuz bir şey isteği ve alamadığında ağlamaya başlarsa ona bağırıp, engellemek yerine yanından uzaklaşmalı ve sakinleşmesini beklemeliler. Sakinleştikten sonra çocuğunuzun yanına gidip ona bu eşyayı neden alamayacağını ve her istediği şeye ağlayarak ulaşamayacağını tekrarlayarak anlatmanız gerekecektir.

Karşınızdaki kişinin çocuk olduğunu unutmayın ve bu dönemin sendroma dönüşmemesi için ebeveyn olarak tutumlarınıza dikkat edin. Bu şekilde hem çocuğunuz hem de siz mutlu bir 2 yaş dönemi geçirebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder