Sayfalar

28 Kasım 2016 Pazartesi

Kaliteli Zaman Nedir? Çocuğumuzla Nasıl Kaliteli Zaman Geçirebiliriz?

Anneler ile yapılan sohbetlerde mutlaka dikkatinizi çekmiştir. Kaliteli zaman konusu konuşulduğunda “kaliteli zamanda neymiş, biz çocuğumla hep beraberiz, bu şekilde ayrı bir zamana ihtiyacımız yok” diyende vardır, “evet günün belli saatlerinde ya da haftanın belli günlerinde çocuğunuzla bu şekilde zaman geçiriyoruz” diyen de.

Peki çocuğumuzla zaman geçirirken bunun (kaliteli zaman) akılda kalıcı ve verimli olduğunu nasıl anlarız? Bu zamanların çocuğun gelişimine ne gibi bir etkisi vardır?

Anne ve baba ile zaman geçirmek çocuk için oldukça önemlidir. Çocuğun ruhsal ve bedensel gelişimini olumlu yönde etkilediği gibi sosyal hayatının gelişmesinde de büyük faydalar sağlar.

Çocuk ile zaman geçirirken ebeveynler ve çocukların bu konuda istekli olması oldukça önemlidir. Çocuğunuz ile birlikte geçirdiğiniz onunla ona özel etkinliklerde bulunduğunuz, onu eğlendirdiğini ve ona değerli olduğunu hissettiğiniz zamanlar kaliteli zamanlardır.

Önemli olan geçirdiğiniz bu zamanın uzunluğu değil. Bu zamanda ne yaptığınızdır. Gün içerisinde geçirdiğiniz sadece 15-20 dk ona özel bir zaman bile çocuğunuzun gelişimine olumlu katkılarda bulunacaktır.

Genellikle anne, baba ve çocuğun beraber vakit geçirmesi tercih edilir. Ancak istisnai durumlarda oluşabileceğinden sadece anne ya da sadece baba ile geçirilen zamanlarda çocuk için önemlidir.

Yapılan bu etkinlikler ile çocuğun kişilik oluşumu olumlu yönde etkilenir ve hem anne, hem baba, hem de çocuk mutlu olur.

Eğer çalışan bir aile iseniz ve çocuğunuz ile yeterince vakit geçiremiyorsanız, bu durumu pahalı hediyeler veya oyuncaklar alma gibi durumlar ile telafi etmeye çalışmayın. Bu birçok ailenin yaptığı hatalardan biridir. Bu durum çocuğunuzun doyumsuz bir birey olmasının önünü açacaktır. Evet ona hediyeler aldığınız onunla sevinir ancak bu hediyeler onunla geçirdiğiniz 15 dk lık bir etkinlik zamanı gibi onu mutlu etmez ve akılda kalmaz. Bunun yerine onunla vakit geçirmek için biraz daha özen göstermeniz yeterli olacaktır.


Unutmayın çocuklar ilgi ister ve ilgiyle, sevgiyle büyür. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder